Megújult a Bartók emlékház

Népszabadság
2006.03.24. 08:02
Csaknem egyéves szünet után szombaton újra kinyit a Bartók Béla Emlékház a budai Csalán utcában. A Gugger-hegy lábánál álló hát, amelyben Bartók több remekművét komponálta, némi átalakítással 1981-ben nyílt meg Bartók-emlékhelyként a közönség előtt. Akkor a házmesterlakást egybenyitották az alsó szinttel, új lépcsőházat építettek, és kamarahangverseny-termet alakítottak ki az első emeleti szobákból.

A második emeleti szobák megmaradtak eredeti állapotukban, azokkal a tárgyakkal berendezve, amelyeket Bartók a házban használt. A dolgozószoba szokásos eszközei mellett elsősorban azokat a népi stílusú bútorokat kell említeni, amelyeket a zeneszerző egy körösfői asztalosnál rendelt, valamint olyan dísztárgyakat, amelyek ugyancsak Erdélyből származnak. Ezek a relikviák, kiegészítve az annak idején az első emeleten elhelyezett tárgyak egy részével, továbbá Bartók ásvány-, bélyeg- és egyéb gyűjteményeinek darabjaival, valamint az életutat ismertető tájékoztatóval, most is az emlékház bemutatójának fontos részét képezik.

Az újonnan készült és elhelyezett darabok, például a Székelyföldön szőtt függönyök ebbe a Bartók által kialakított stílusba és hangulatba illeszkednek. Újdonság, hogy a padlástérben is vitrineket helyeztek el, a földszinten pedig interaktív dombormű mutatja be a zeneszerző és tudós Kárpát-medencében végzett gyűjtőútjainak állomásait. A kiállítás naponta 10 és 17 óra között látogatható.