Magyarország is bekapcsolódott az európai roma kulturális programba

MTI
2006.03.24. 14:46
Magyarország bekapcsolódott az európai cigányság kultúrájának megőrzéséért indított nemzetközi programba. A Roma/cigány jelenlét Európa zenéiben című projektben való részvételről szóló megállapodást pénteken írták alá Budapesten. Az együttműködésről szóló egyezményt a projektet koordináló spanyolországi Asociación Nacional Presencia Gitana nevű szervezet vezetője Manuel Martín Ramírez és Kathy Horváth Lajos, a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény igazgatója írta alá.

A 2004-ben indult projekt, amelyben Magyarország és Spanyolország mellett részt vesz Németország, Franciaország és Románia, várhatóan 2007 végén zárul. Mint Manuel Martín Ramírez elmondta, a program célja az európai roma kultúra megmentése és láthatóvá tétele. A részvevő szervezetek a megmentett anyagokból digitális archívumot kívánnak létrehozni. A projekt során zenei anyagok - kották, hangfelvételek - mellett filmeket és írásos anyagokat is archiválnak majd.

Manuel Martín Ramírez elmondta, a projekt 900.000 euróból valósul meg, ennek 58 százalékát az Európai Unió biztosítja, 42 százalékát pedig a résztvevő országok közösen. Közölte: a digitalizált anyagokat a világban működő 46 Cervantes Intézetben tennék elérhetővé, de reményeik szerint nemzeti könyvtárakban is hozzáférhetők lesz majd.