Zalán
6 °C
19 °C

Magyarország is bekapcsolódott az európai roma kulturális programba

MTI
2006.03.24. 14:46
Magyarország bekapcsolódott az európai cigányság kultúrájának megőrzéséért indított nemzetközi programba. A Roma/cigány jelenlét Európa zenéiben című projektben való részvételről szóló megállapodást pénteken írták alá Budapesten. Az együttműködésről szóló egyezményt a projektet koordináló spanyolországi Asociación Nacional Presencia Gitana nevű szervezet vezetője Manuel Martín Ramírez és Kathy Horváth Lajos, a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény igazgatója írta alá.

A 2004-ben indult projekt, amelyben Magyarország és Spanyolország mellett részt vesz Németország, Franciaország és Románia, várhatóan 2007 végén zárul. Mint Manuel Martín Ramírez elmondta, a program célja az európai roma kultúra megmentése és láthatóvá tétele. A részvevő szervezetek a megmentett anyagokból digitális archívumot kívánnak létrehozni. A projekt során zenei anyagok - kották, hangfelvételek - mellett filmeket és írásos anyagokat is archiválnak majd.

Manuel Martín Ramírez elmondta, a projekt 900.000 euróból valósul meg, ennek 58 százalékát az Európai Unió biztosítja, 42 százalékát pedig a résztvevő országok közösen. Közölte: a digitalizált anyagokat a világban működő 46 Cervantes Intézetben tennék elérhetővé, de reményeik szerint nemzeti könyvtárakban is hozzáférhetők lesz majd.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.