Natália
-3 °C
7 °C

Horror vacui az Iparművészeti Múzeumban

MTI
2006.03.28. 09:36
Horror vacui címmel egyedülálló képző- és iparművészeti kiállítás nyílik pénteken az Iparművészeti Múzeumban.

Katona Szabó Erzsébet textilművész, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a címet a fizikából kölcsönözték, és Aristoteles szerint azt jelenti, hogy a természet irtózik a vákuumtól, az anyagrészecskék betöltik a teret. Ebben a témában - a rendező tudomása szerint - még soha sem volt képzőművészeti kiállítás Magyarországon. A 16 művésznek alkalma volt arra, hogy megjelenítse alkotásaiban a horror vacui folyamatok elburjánzását, vagy fenyegető hatását.

Wehner Tibor művészettörténész, aki a Szöveg című munkájával maga is résztvevője a kiállításnak, azt mondta, hogy a horror vacui, mint jelenség egyaránt sajátja a keleti és a nyugati művészeteknek, a népművészetnek és napjaink tömegkultúrájának, és példaként hozta föl a graffitit. A horror vacui a barokk vagy a szecesszió korában uralkodó törekvéssé emelkedett, stílus meghatározóvá vált, a művészet burjánzott, mindent lefedett, minden teret és formát birtokba vett, mint Rubens barokk vagy Klimt szecessziós képein - tette hozzá a művészettörténész.

A Horror vacui című kiállítást pénteken 15 órakor Nagy Dénes, a Melbourne-i Egyetem matematika professzora nyitja meg az Iparművészeti Múzeumban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.