Múzeumi majális, hosszú éjszaka

2006.03.30. 19:05
A múzeumi világnap alkalmából május 20-21-én Múzeumi majális lesz a Nemzeti Múzeumban, a Múzeumok éjszakáját június 24-én rendezik, szeptember 16-17-én pedig a Kulturális Örökség Napjait tartják.

A Nemzeti Múzeum lesz a színhelye május 20-21-én a Múzeumi majálisnak. A Múzeumkertben csaknem 100 budapesti, vidéki és határon túli gyűjtemény ad ízelítőt látnivalóiból. A Díszteremben - új programként - a Múzexpot tartják, ezen kiállítás rendező, múzeumtechnikai-, és marketing cégek mutatkoznak be. A kulturális tárca azon a hétvégén adja át az Év Múzeuma díjat. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap 13 millió forinttal támogatja.

Mint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közleményéből kiderül, az idén - az elmúlt négy év gyakorlatához hasonlóan - június 24-én, szombaton, Szent Iván éjszakáján rendezik meg a Múzeumok Éjszakája programot, amelynek keretében 36 fővárosi és 17 vidéki gyűjtemény tart nyitva egész éjszaka. A rendezvény 37 millió forint támogatást kap a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Az Európa Tanács védnökségével már 48 országban, Magyarországon hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén, 16-17-én rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Ebből az alkalomból sok száz különleges épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Az idei program "A fél(t)múlt építészete" címmel a szocreál építészet köré szerveződik, és kapcsolódik az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünnepléséhez.