Műemlék lehet a Tőzsdepalota és a Füvészkert

MTI
2006.03.31. 10:41
Újabb, csaknem ötven építmény kerülhet hamarosan műemléki védettség alá - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). A miniszteri döntés már megszületett, a 47 építményt felsoroló jegyzékről tárcaközi egyeztetés folyik. A legújabb jegyzéken szerepel a Szabadság téri egykori Tőzsdepalota, a Magyar Televízió (MTV) jelenlegi székháza is. Az épület belsejében alig van már eredeti részlet, de elképzelhető, hogy az MTV majdani elköltözésével előkerülnek még ilyenek.

A védett műemlékek körébe kerül a Füvészkert immár teljes területe (a kastély és a pálmaház már eddig is védett volt); a kőbányai Dreher Sörgyár nagy része, 1918 előtt épült együttese; a Frankel Leó utcai török épület, amely a Lukács fürdő része volt; továbbá az ELMÜ Váci úti központja. Műemlék lehet a Törley-, a Sacelláry- és a Czuba-Durozier-kastély is a XXII. kerületben. A Törley-kastély állami tulajdon, abban sugárbiológiai intézet működik. A részben szecessziós Sacelláry-kastély magántulajdonban áll, míg a Czuba-Durozier-kastély, amelyben mára lakóházat és irodát alakítottak ki, az önkormányzaté - sorolta az osztályvezető.

Védettséget kap Újpesten két vízkiemelő, víztisztító állomás a millennium idejéből, illetve az 1960-as évekből, míg a Duna Győr melletti árterületén két, még működőképes szivattyútelep az 1920-as évekből. A jegyzéken szerepel mindemellett a zsámbéki pincesor, Szeged több szecessziós háza, a csajági református templom, a rakamazi katolikus templom, egy pocsaji népi ház, a gödöllői kastélypark még nem védett része, a mohácsi kórház Bauhaus-stílusban épült tüdőpavilonja, a biatorbágyi malom, és a Szomód melletti erdőben vezető római út.