Nyolcvanmillióról indul a Csontváry-festmény

Népszabadság
2006.04.21. 10:42
#alt#
Hídon átvonuló társaság
Forrás: hung-art.hu
Csontváry Kosztka Tivadar egyik legismertebb festménye bukkant fel sok évtized után a műtárgypiacon: a Hídon átvonuló társaságot a Mű-Terem Galéria tavaszi árverésén kívánja értékesíteni eddigi tulajdonosa. A festmény a mostani aukciós szezon legnagyobb szenzációja - nemcsak 80 millió forintos kikiáltási ára miatt, hanem azért is, mert a sokat reprodukált munka különleges helyet foglal el az életműben.

A szakértők szerint a festmény az 1900-as évek legelején keletkezhetett, és a közönség először 1931-ben, a Tamás Galéria kiállításán találkozhatott vele. A Csontváry-oeuvre-höz jelenleg 127 alkotást sorol a művészettörténet, közülük mindössze 25 munka van még mindig magánkézben. Csontváry-mű szerzése minden gyűjtő álma, de ez az álom csak nagyon keveseknél teljesülhet, hiszen Csontváry-képre az elmúlt másfél évtizedben mindössze három alkalommal lehetett licitálni aukciókon. Arra pedig alig van adat, hogy árverésen kívül cserélt volna gazdát a művész valamelyik munkája.

A Hídon átvonuló társaság művészettörténeti értéke és ritkasága indokolja, hogy a festmény esetében 80 milliós kikiáltási árat állapított meg a Mű-Terem - ez a kikiáltási ár önmagában is rekordnak számít a magyar műkereskedelemben.