Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Trigon, Kampec Dolores és ételkóstoló a hajón

2006.04.24. 15:06

Az A38 Hajó közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő állomásán, április 26-án azt próbálják bemutatni, hogy a különböző, különösen a balkáni népzenék elemei és hagyománya hogyan befolyásolja a dzsesszt és a rockzenét. A nemzetközi fesztiválkedvenc, a Moldáviából érkező Trigon koncertje mellett a magyar alternatív zenei színtér egyik nagy klasszikusa, a Kampec Dolores új lemezének bemutatójára kerül sor. A két koncert köré egynapos chisinau-i minifesztivál szerveződött, kiállítással, bor- és ételkósolóval, beszélgetésekkel.

A moldáv Trigon 1992-ben alakult, de a tagoknak egy évtizedet kellett várniuk a világsikerre. A balkáni népzenét a dzsesszel elegyítő Trigon semmi mással össze nem hasonlítható zenéje a 2000-es évek vitathatatlanul legfontosabb kelet-európai produkciójává tette a zenekart. A Kampec Dolores 1984-ben alakult, 1988-ban adták ki első nagylemezüket. A korai években rendszeres szereplői voltak a budapesti klubszcénának, és játszottak 1985-ben Nico előzenekaraként is a Petőfi Csarnokban. Az együttes a kilencvenes évek második felében jelentősen átalakult: a tagok a radikálisabb stílusok iránt kezdtek érdeklődni, a hagyományos énekszólamokat pedig szokatlan vokális technikákkal és ismeretlen nyelvű énekekkel helyettesítették. A 2000-res lemezen a hosszabb lélegzetű, szabadabb darabok mellett ismét szerepelnek dalok is, a saját, magyar szövegűek mellett egy török és egy dél-indiai adaptáció. Hat évvel a Kampec Dolores legutóbbi sorlemeze után itt az új album, a Földanya, Égapa, amely az A38 Hajó kiadásában jelent meg.

A koncertek előtt, 18 órai kezdettel az A38 Hajó éttermében az Anatol Stefanet által vezetett akusztikus népzenei kvartett, a Stefanet Folk Band játszik, beszélgetésekre kerül sor Chisinauról és Moldávia kulturális, gasztronómiai hagyományairól, politikai helyzetéről.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!