Könyv a kelet-európai bevándorlókról

MTI
2006.04.27. 13:44

A kelet-európai bevándorlók sorsát követi nyomon egy éven át Az Unió nomádjai című könyvében Mészáros Antónia, olyanokét, akik a jobb élet reményében sokszor pénz, nyelvtudás nélkül kerekednek fel, hogy szerencsét próbáljanak Nagy-Britanniában. A kötet a Népszabadság könyvek sorozatában látott napvilágot. Mészáros Antónia a BBC televízió Panoráma című műsorának munkatársa. Elsősorban dokumentumfilmeken dolgozik, olykor egyedül, saját kamerával. Az iraki háborút is egyszemélyes stábként dolgozta végig, ahol a brit csapatok mozgó sivatagi főhadiszállására is sikerült bejutnia. Később háromtagú stáb tagjaként és vezető operatőreként hónapokig Bagdadban dolgozott. Afrikától Nagy-Britannián át a Balkánig a világ legkülönbözőbb tájain készült filmek kapcsán oknyomozó újságírói munkát is végzett, egyebek között a globalizáció, fegyverkereskedelem, embercsempészet, prostitúció és terrorizmus témakörében. "Az állampolgár-riporter" című cikkéért tavaly szeptemberben Minőségi Újságírásért díjat kapott.

Az Európai Unió 2004. május elsejei bővítése után Nagy-Britannia azonnal megnyitotta kapuit a kelet-európai munkavállalók előtt, és megkezdődött a névleg immár legális bevándorlás a szigetországba. Az "újkori nomádok" dolgozni jöttek, azt remélve, hogy érkezésük utáni első estén szállást, az első héten munkahelyet, az első hónapban hivatalos papírokat, és az első év után szükség esetén már segélyt is kapnak. Hogy mi és miként történt valójában, és mennyi idő kellett az ide érkezőknek a beilleszkedéshez, ezt mutatja be Az Unió nomádjai című könyv, amelynek szerzője néhány cseh, lengyel és magyar bevándorló nyomába szegődött angliai honfoglalásuk első két évében.

"Engem is meglepett, hogy milyen sokan váltak hajléktalanná Angliában, ahol olyanok is utcára kerültek, akik otthon teljesen rendezett életmódot folytattak" - mondta az MTI-nek Mészáros Antónia. Nyomorogtak, az utcán éltek, vagy még ma is élnek, ám nem térnek haza. Közülük ugyanis sokan felégettek otthon minden hidat, s nem kívánnak megszégyenülten hazatérni. De a könyvben sok a sikertörténet is, hiszen sokan boldogulnak, ezek között, a pincértől, az építési vállalkozón át, bankárig és ügyvédig a legkülönfélébb rétegek, foglalkozások képviselői megtalálhatók.