Pert vesztett a Beatles az Apple Computerrel szemben

MTI
2006.05.08. 14:33

Pert vesztett a Beatles az Apple Computer amerikai számítógép-vállalattal szemben, amit az együttes még két élő tagja és a két elhunyt ex-Beatle családtagjai a védjegyhasználati megállapodás megsértése címén idézett törvény elé. Az ügy egy másfél évtizede kötött egyezségre nyúlik vissza. Az Apple Computer Inc. és a Beatles kiadója, az Apple Corps 1991-ben szerződésben rögzítette, hogy egyikük sem tapos át a másik üzleti területére, vagyis a számítógépcég nem foglalkozik zenekiadással, a kiadó pedig nem forgalmaz számítógépeket saját nevén. Így mindkét vállalat megtarthatta eredeti cégnevét. Az 1968-ban alapított Apple Corps azonban - amelyet Paul McCartney és Ringo Starr, valamint John Lennon özvegye, Yoko Ono és George Harrison örökösei birtokolnak - beperelte a számítógépes céget, mert annak iTunes nevű internetes zeneboltja, ahonnan törvényesen, fizetség ellenében lehet zeneszámokat letölteni, szerintük éppen az 1991-es védjegyhasználati megállapodást sérti.

Az Apple kiadó keresetében kártérítési kötelezettség megállapítását kérte, és azt, hogy a londoni felső bíróság tiltsa el az Apple Computert az alma védjegy használatától az iTunes zeneboltnál. Az ügyben eljáró brit bíró azonban hétfői végzésében elutasította a felperesek keresetét, mondván: az amerikai cég által használt védjegy az iTunes internetes boltra vonatkozik, nem azokra a zeneszámokra, amelyeket onnan le lehet tölteni. Az alperes ügyvédei azzal érveltek, hogy a felhasználók pontosan meg tudják különböztetni a két védjegyet: a számítógépes cég almája erősen stilizált, és oldalából ki van harapva egy jó darab, a Beatles-érdekeltség jelképe pedig egy zöld Granny Smith-almát ábrázol, teljes egészében.

Egyébként már az 1991-es védjegyhasználati megállapodást is hosszas jogi eljárás előzte meg, amelynek végén a felek peren kívüli egyezségre jutottak. A mostani londoni per során a számítógépes vállalat felfedte, hogy annak idején 26,5 millió dollárt fizetett a Beatles-cégnek a megállapodás fejében.