Munkácsy-kiállítás nyílik Szegeden

MTI
2006.05.10. 14:29

A pénteken nyíló Munkácsy-kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeum hosszú idők óta legnagyobb és legszebb tárlata lesz, melyet komoly előkészítő és szervező munka előzött meg.


A szegedi Móra Ferenc Múzeum

Munkácsy Mihály közel félszáz alkotását és a művészhez kapcsolódó relikviákat a múzeum dísztermében, egy szomszédos teremben és a két helyiséget összekötő folyósón fogják bemutatni. A július 2-áig tartó tárlaton az állandó hőmérséklet és páratartam biztosítása érdekében kétszer hatvan főben kellett korlátozni a képeket megtekintők számát, de egy órával meghosszabbították a múzeum nyitva tartását.

A tárlat gerincét Pákh Imre New York-i magyar származású gyűjtő képei adják, melyet a békéscsabai, a kaposvári és a szegedi múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló Munkácsy-alkotások egészítenek ki. Olyan ritkaságok láthatók majd a tárlaton, mint az 1869-ben festett Ásító inas, a Munkácsy-életmű egyetlen téli témájú festménye, az 1882-es Téli út és az egyedülálló színkezeléssel festett szalonképek az Apa születésnapja és a Pálmaházban.