Újra a Vörösmarty téren lesz a Könyvhét

Népszabadság
2006.05.11. 09:58
Ismét a régi helyén, a pesti Vörösmarty téren és a befutó utcákban lesz idén az ünnepi könyvhét központja. Szellősebb volt a könyvhét korábban a Bazilika előtti tér bekapcsolásával, de a Vörösmarty téren sem lesz helyszűke - ígéri Zentai Péter László, a könyvünnepet rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója. Annak ellenére, hogy a június 8-12-ig tartó 77. Ünnepi Könyvhéten 163 pavilont emelnek - huszonöttel többet, mint tavaly -, és még két színpadot is elhelyeznek.

A zsúfoltságot úgy kerülik el mégis, hogy 53 pavilont a Deák, a Váci és a Vigadó utcában állítanak föl. "Már tavaly is szinte az utolsó pillanatban kaptuk meg az engedélyt a Szent István térre a kerületi önkormányzattól, és most is késett a döntés. Egy ilyen nagyléptékű rendezvényt nem hagyhatunk bizonytalanságban, ezért visszavontuk a helyigényünket" - mondja az igazgató.

Az 5. Gyermekkönyvnapokkal kiegészülő idei könyvhetet Parti Nagy Lajos magyar irodalmi díjas író nyitja meg. Budapesten Ó- és Újbudán, a Ráday utcában és az Írók Könyvesboltja előtt is tartanak rendezvényeket, és legalább félszáz városban települnek ki könyvesek az utcára. Már készül a 300 friss címet tartalmazó könyvkatalógus.