Küba: filmvetítés a Dunán az isztambuli gettóról

MTI
2006.05.19. 10:10
"Küba: Utazás az árral szemben" címmel Kutlug Ataman török képzőművész filminstallációja látható június 2-től kilenc napon át Budapesten, a Batthyányi téri kikötőben a Negrelli uszály fedélzetén.

Hét Duna menti ország - Bulgária, Románia, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Ausztria - 11 művésze készített Kutlug Ataman török képzőművész alkotásához kapcsolódó videoinstallációt és ezeket sorozatban mutatják be a folyó mentén haladva a bulgáriai Ruszétól Bécsig, 2000 ezer kilométeren át.

Kubáról, a karibi szigetországról elnevezett Küba Isztambul egyik külvárosi gettója, egyszintes bódéváros, amely élesen elkülönül Isztambultól, a megapolisztól és sok kurd lakja. Kutlug Ataman művész két évre beköltözött Kübába azok közé az emberek közé, akikről - a gyerekektől az idősekig - 40 videó installációt készített, elmondatta velük mindennapjaikat, örömüket, bánatukat, szerelmüket, egyszóval az életüket.

A projektet felkaroló Thyssen-Bornemisza alapítvány ezt az installációt a Negrelli nevű, átalakított uszályra pakolta, és a kikötőkben a közönség 40 tévé képernyőjéről választhat, melyik kübai ember sorsát akarja megnézni, mert a kübaiak sorsa minden országban megtalálható, ott feszül a gazdagok és a szegények között. A török művész ezért a munkájáért az Egyesült Államokban Carnegie-díjat kapott és kitüntették Angliában, Németországban és Ausztráliában is.