Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Küba: filmvetítés a Dunán az isztambuli gettóról

MTI
2006.05.19. 10:10
"Küba: Utazás az árral szemben" címmel Kutlug Ataman török képzőművész filminstallációja látható június 2-től kilenc napon át Budapesten, a Batthyányi téri kikötőben a Negrelli uszály fedélzetén.

Hét Duna menti ország - Bulgária, Románia, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Ausztria - 11 művésze készített Kutlug Ataman török képzőművész alkotásához kapcsolódó videoinstallációt és ezeket sorozatban mutatják be a folyó mentén haladva a bulgáriai Ruszétól Bécsig, 2000 ezer kilométeren át.

Kubáról, a karibi szigetországról elnevezett Küba Isztambul egyik külvárosi gettója, egyszintes bódéváros, amely élesen elkülönül Isztambultól, a megapolisztól és sok kurd lakja. Kutlug Ataman művész két évre beköltözött Kübába azok közé az emberek közé, akikről - a gyerekektől az idősekig - 40 videó installációt készített, elmondatta velük mindennapjaikat, örömüket, bánatukat, szerelmüket, egyszóval az életüket.

A projektet felkaroló Thyssen-Bornemisza alapítvány ezt az installációt a Negrelli nevű, átalakított uszályra pakolta, és a kikötőkben a közönség 40 tévé képernyőjéről választhat, melyik kübai ember sorsát akarja megnézni, mert a kübaiak sorsa minden országban megtalálható, ott feszül a gazdagok és a szegények között. A török művész ezért a munkájáért az Egyesült Államokban Carnegie-díjat kapott és kitüntették Angliában, Németországban és Ausztráliában is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!