Szombat esti virrasztás Pilinszkyért

Inforádió
2006.05.24. 14:52
A Virrasztás Pilinszkyért című program keretein belül három helyszínen több programmal tisztelegnek szombaton éjszaka a XX. század egyik legnagyobb magyar költője előtt.

A költő utolsó lakhelyénél, a Hajós utca 1. szám alatti házban szombaton 20 órától Bach zenéjére és versekre mutatnak be etűdöket, majd nem sokkal később előadják a Pilinszky két darabja, a Gyerekek és katonák, valamint az Így teltek napjaink alapján, Dóczy Péter által összeállított színpadi művet. Az Andrássy úti Eckermann kávéházban kiállítás nyílik, az utcán verseket szavalnak el.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szombaton 19 órától nyílik kiállítás Pilinszky János eddig még ismeretlen - saját készítésű - fotóiból. Egy órával később a költő barátai idézik fel a művész személyiségét és életpályáját. A múzeumban filmvetítés, kiállítás valamint Kocsis Zoltán zongorajátéka is része lesz a közös virrasztásnak.

Pilinszky János költő-műfordító 1921-ben született, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar művésze volt, aki 1971-ben József Attila-díjat, 1980-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 1981. május 27-én hunyt el Budapesten.