Gyurcsány figyel a nemzeti kultúrára

MTI
2006.05.24. 16:37
A nemzeti kultúrára megfelelő figyelmet kell fordítani a kormányprogramban - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a kultúra képviselőivel szerdán a Parlamentben folytatott konzultáción, bevezetőjében. Az ügyvezető és kijelölt miniszterelnök közölte, hogy a jövő héten benyújtják a kormányprogramot a parlamentnek.

Kifejtette, hogy a globalizáció közepette a nemzeti identitás megőrzését a nemzeti kultúra, a hagyományok ápolása, gyarapítása, mai kifejezési formáinak megtalálása biztosíthatja. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy nagy hiba lenne, ha bezárkózó, csak magára figyelő vagy csak a világra figyelő ország lennénk.

Azokat a törekvéseket, amelyek az elmúlt időszakban a nyitás politikáját jelentették a mai kulturális önkifejeződések irányába, azt "nagyon jó szívvel nézem, és természetesen keressük azt, hogy mindeközben hogyan nem fog ez rovására menni annak, hogy van egy örökségmegőrző misszió is".

A kultúra képviselőitől a miniszterelnök ahhoz vár segítséget, hogy az állam szerepét a kultúrában pontosabban meg lehessen határozni, pontosabban ki lehessen jelölni a prioritásokat.