Kódexkiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtárában

MTI
2006.05.26. 12:29
Az ELTE Egyetemi Könyvtárában fellelhető kódexekből válogat és ad tematikus áttekintést az a kiállítás, amely május 29-től látható a fővárosi bibliotékában.

A kiállítás dióhéjban mutatja be az európai írásbeliség mintegy tizennégy évszázadát reprezentáló kultúrkincset, s az abban fellelhető világi és vallásos szövegtípusokat - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A budapesti Egyetemi Könyvtár Kézirat és Ritkaságtára 137 latin, hét arab, két török, két etióp, két perzsa, 11 szláv, nyolc magyar, hat német, valamint 4-4 görög és olasz nyelvű kódexeket őriz. Több "nemzeti ereklye" található köztük, így például a corvinákon kívül nyolc magyar nyelvű kódex, köztük a Ráskai Lea domonkos apáca által másolt Cornides-kódex. A kódexgyűjtemény egyik része a feloszlatott magyarországi szerzetesrendek könyvtáraiból vagy ajándékként került a könyvtárba, a másik részét, 35 kódexet II. Abdul Hamid török szultán 1877-ben, mint corvinákat ajándékozta a budapesti egyetemistáknak. A könyvtárban őrzött kódexek hosszú idő óta a hazai és a nemzetközi kutatás, valamint a közérdeklődés középpontjában állnak.

A kiállítás július 7-ig látható az ELTE Egyetemi Könyvtárában.