Kutlug Ataman csókja 15 ezer eurót ért

MTI
2006.06.03. 23:25
Negyven tételt, nemzetközi kortárs művészek alkotásait árverezték el az árvízkárosultak megsegítésére szombaton a Műcsarnokban, s az alkotások összesen 106 ezer euróért, közel 30 millió forintért leltek gazdára.

A jótékonysági árverést a kortárs műveket gyűjtő Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B-A21) alapítója, Francesca von Habsburg vezette be. Elmondta, hogy ez az aukció a Küba: Utazás az árral szemben projekt egyik kiemelkedő, de előre nem tervezett eseménye.

A Küba, a török Kutlug Ataman dokumentumfilmje ugyanis a terv szerint egy uszályon indult volna a romániai Konstancából Bécsbe, végig a Dunán, hogy minden állomásán az adott ország művészeinek munkáival együtt mutassák be. Csakhogy a természet erői közbeszóltak: a pusztító árvíz miatt a Negrelli uszály a szerbiai Újvidékről indult és június 2-án érkezett Budapestre.

Az aukción ott volt mindenki, aki végig kísérte a projekt útját, és eljöttek a műkereskedelem nemzetközi tekintélyei, üzletemberek, gyűjtők, mecénások. Első tételként éppen Kutlug Ataman rúzzsal és a saját szájával "festett" művére lehetett licitálni. Sokan indultak harcba a művész által adományozott ovális papírképért, ám végül a legtöbbet, 15 ezer eurót ígérő Francesca von Habsburg térdén koppant a kalapács.

Az árverést vezető Simon de Pury igazi show-vá változtatta az aukciót. Nem maradt a pulpitusnál, járkált a sorok között, néven szólította meg a licitálót, szelíden, de határozottan rábírta a vevőjelöltet az újabb ajánlat megtételére. S mindig a vevő közelében, cipőjén, székén ütötte le a kalapácsot. Kedvéért férj és feleség versenyzett egymással, barátok vitték el egymás elől a kiválasztott tételt, vásároltak a művészek is, és olykor Simon de Pury maga is beszállt a licitálásba.

Jó hangulatban, pergő ritmusban, angolul folyt az árverés, az árakat euróban jelölték meg. Végül csaknem minden tétel magasan a kikiáltási feletti áron talált gazdára. A legmagasabb árat a Kutlug Ataman mű érte el, ezt követte 10 ezer euróval a brazil Ernesto Neto objektje. A T-B A21 által adományozott Moholy-Nagy László fotó 2600 eurónál végzett, KissPál Szabolcs videoprojektjéért 500 eurót adtak.

A szombati aukció 106 ezer eurója még nem a végleges eredmény. Június 18-án éjfélig további negyven alkotásra lehet e-mailen vagy faxon ajánlatot tenni.