Nemzetközi Menekültnap a Ráday utcában

MTI
2006.06.14. 12:35
A Sokszínűség Utcája elnevezésű rendezvénysorozattal idén Budapest ad otthont a VI. Nemzetközi Menekültnap legnagyobb tematikus rendezvényének Európában - tájékoztatta Mészáros Attila, a program egyik főszervezője az MTI-t.

Mészáros Attila elmondta: az idén június 17-től június 20-ig a Menekültek Világnapja alkalmából a budapesti Ráday utcában várják egész napos programok a látogatókat.

A főszervező szerint a rendezvény kiemelkedő produkciója a holland Rabasa együttes koncertje. A zenekart jövő kedden este a Bakáts téri színpadon hallhatja, láthatja a magyar közönség. Az együttes számos műfajt ötvöz a Zöld-foki szigetek kellemes, meleg hangulatú dallamvilágából, mely hol érzelmes, hol pedig vérpezsdítően ritmusos.

Szombaton az Élő Könyvtár sátorban az érdeklődők négyszemközt beszélgethetnek a Magyarországon élő menekültekkel.

A filmrajongók a Vörösmarty moziban a Hotel Ruanda, az Osama, a Végállomások, továbbá az Ezen a világon című filmeket nézhetik meg. A Protestáns Missziói Tanulmányi Intézetben ételkóstolóval és élő zenével egybekötött diavetítés lesz az egyházak Afrikában végzett munkájáról.

A rendezvényt számos zenekar fellépése teszi változatossá: fellép a görög Mydros, a tradicionális madagaszkári és afrikai dallamokat a modern dzsesszel ötvöző Malagasy Taxibrousse, a Besh o drom zenekar, a marokkói zenét játszó Chalaban, az afrikai stílust megelevenítő Molatoko African-Caribean Connection, valamint a multikulturális jellegű Caracasunderpop.

A gyerekek és felnőttek rajzolással, festéssel, gyurmázással, afro-hajfonással, makramézással, illetve henna-festéssel tehetik próbára kézügyességüket. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben egyhangú döntéssel a Menekültek Világnapjává nyilvánította június 20-át, felhívva ezzel a világ figyelmét a menekültek helyzetére.

A tiszteletadásnak e különleges napját azóta számtalan módon ünneplik világszerte színpadi produkciókkal, koncertekkel és konferenciákkal.