Piroska
-10 °C
1 °C

Nemzetközi Menekültnap a Ráday utcában

MTI
2006.06.14. 12:35
A Sokszínűség Utcája elnevezésű rendezvénysorozattal idén Budapest ad otthont a VI. Nemzetközi Menekültnap legnagyobb tematikus rendezvényének Európában - tájékoztatta Mészáros Attila, a program egyik főszervezője az MTI-t.

Mészáros Attila elmondta: az idén június 17-től június 20-ig a Menekültek Világnapja alkalmából a budapesti Ráday utcában várják egész napos programok a látogatókat.

A főszervező szerint a rendezvény kiemelkedő produkciója a holland Rabasa együttes koncertje. A zenekart jövő kedden este a Bakáts téri színpadon hallhatja, láthatja a magyar közönség. Az együttes számos műfajt ötvöz a Zöld-foki szigetek kellemes, meleg hangulatú dallamvilágából, mely hol érzelmes, hol pedig vérpezsdítően ritmusos.

Szombaton az Élő Könyvtár sátorban az érdeklődők négyszemközt beszélgethetnek a Magyarországon élő menekültekkel.

A filmrajongók a Vörösmarty moziban a Hotel Ruanda, az Osama, a Végállomások, továbbá az Ezen a világon című filmeket nézhetik meg. A Protestáns Missziói Tanulmányi Intézetben ételkóstolóval és élő zenével egybekötött diavetítés lesz az egyházak Afrikában végzett munkájáról.

A rendezvényt számos zenekar fellépése teszi változatossá: fellép a görög Mydros, a tradicionális madagaszkári és afrikai dallamokat a modern dzsesszel ötvöző Malagasy Taxibrousse, a Besh o drom zenekar, a marokkói zenét játszó Chalaban, az afrikai stílust megelevenítő Molatoko African-Caribean Connection, valamint a multikulturális jellegű Caracasunderpop.

A gyerekek és felnőttek rajzolással, festéssel, gyurmázással, afro-hajfonással, makramézással, illetve henna-festéssel tehetik próbára kézügyességüket. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben egyhangú döntéssel a Menekültek Világnapjává nyilvánította június 20-át, felhívva ezzel a világ figyelmét a menekültek helyzetére.

A tiszteletadásnak e különleges napját azóta számtalan módon ünneplik világszerte színpadi produkciókkal, koncertekkel és konferenciákkal.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.