Michael Haneke lemondta a moszkvai filmfesztivál zsűrielnökségét

MTI
2006.06.15. 23:59
Az utolsó pillanatban lemondta a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) zsűrielnökségét Michael Haneke osztrák rendező, némi botrányt kavarva.

Mint Renat Davletyjarov, a június 23-án kezdődő tíznapos fesztivál főigazgatója szerdán Moszkvában közölte, a szervezők nyílt levélben tudatták: nem látnak mentséget A zongoratanárnő rendezőjének május végén közölt döntésére, amely példátlan a moszkvai szemle 28 esztendős történetében, és nemcsak Oroszországot, hanem mindazokat a külföldieket is sérti, akik bemutatják rajta filmjeiket.

Az Eho Moszkvi rádió szerint Haneke helyett Alekszej Ucsityel kerülhet a nemzetközi zsűri élére, aki a tavalyi fesztivált nyerte Világűrről álmodva (Koszmosz kak predcsuvsztvije) című filmjével. A hazai győzelem akkor némi bírálatot váltott ki a sajtóban, amely szerint jó néhány más versenyfilm is vetekedett a Koszmosszal.

Az idei MIFF-en versengő 17 játékfilm között van a Szabó István rendezte Rokonok (Oleg Tabakov alakításával). A világhírű magyar rendező a tavalyi fesztiválon életműdíjat kapott.