Elhunyt Szulovszky István Joni, a Bizottság egyik alapítója

MTI
2006.06.20. 09:41

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni a Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának oszlopos tagja, a Világűrharmónikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója, szentendrei ős-zenész. Az alternatív körökben jól ismert gitáros haláláról egykori zenésztársa, Ef Zámbó István tájékoztatta az MTI-t.

Az 55 éves korában elhunyt Szulovszky István Joni gitárt cipelő emblematikus alakja már a hatvanas évektől Szentendre részévé vált. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idők tapasztalatának köszönhetően egyedülálló felvételeket eredményezett (Himalája, Szerelem-Élet-Halál, Szupervegyes Válogatás, Szamárhegyi Hangleletek...) Kevesen tudják, hogy kiváló operatőr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplőként, zeneszerzőként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség...)

A Bizottság, az alternatív zenei kultúra élenjáró együttese 1979-ben alakult. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének) Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének, Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky i) István "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekaraként. Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar, miután több tagja képzőművész volt. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is.