Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Elhunyt Szulovszky István Joni, a Bizottság egyik alapítója

MTI
2006.06.20. 09:41

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni a Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának oszlopos tagja, a Világűrharmónikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója, szentendrei ős-zenész. Az alternatív körökben jól ismert gitáros haláláról egykori zenésztársa, Ef Zámbó István tájékoztatta az MTI-t.

Az 55 éves korában elhunyt Szulovszky István Joni gitárt cipelő emblematikus alakja már a hatvanas évektől Szentendre részévé vált. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idők tapasztalatának köszönhetően egyedülálló felvételeket eredményezett (Himalája, Szerelem-Élet-Halál, Szupervegyes Válogatás, Szamárhegyi Hangleletek...) Kevesen tudják, hogy kiváló operatőr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplőként, zeneszerzőként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség...)

A Bizottság, az alternatív zenei kultúra élenjáró együttese 1979-ben alakult. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének) Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének, Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky i) István "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekaraként. Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar, miután több tagja képzőművész volt. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.