Mária
-7 °C
3 °C

Felújították a győri zsinagógát

MTI
2006.06.22. 16:29

Megújult a győri zsinagóga, a több mint százéves műemlék épület a nagy értékű Vasilescu-gyűjteménynek ad otthont, mondta Eredics Imre alpolgármester a csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatón. Kulturális célokat szolgál, zenei és képzőművészeti programoknak ad helyet a továbbiakban az épületegyüttes, közölte a politikus. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlék felújítására 450 millió forintos címzett támogatást nyert a város. A rekonstrukció költsége meghaladta a 471 millió forintot, ebből az összegből valamivel több mint 21 millió forint hárult Győrre.

A munkálatok során az eredeti állapotnak megfelelően alakították ki a földszinti, nyolcszög alakú egykori szakrális teret, a belső tér festését a műemléki falkutatás során fellelt motívumok felhasználásával végezték el. A kétszintes karzatos belső tér padlófűtést kapott. Megoldották az egy évszázadosnál idősebb faszerkezet rovar- és gombamentesítését. A 22 méter magas kupolát egy régi fotó alapján rekonstruálták, 517 arany csillagához 1800 lap aranyat használtak fel.

A zsinagóga múltjáról Villányi Tibor, a helyi zsidó hitközség vezetője elmondta: 1870-ben avatták a neológ zsinagógát, majd 1927-ben az úgynevezett téli templommal kibővítették. "A holokauszt idején közel ötezer hittestvért hurcoltak el a városból, közülük 780-an tértek csupán vissza". Az imaház az 1960-as évek végén került állami tulajdonba. A rendszerváltozást követően az önkormányzat alapítványt hozott létre a zsinagóga értékeinek megmentésére. Az alapítvány jóvoltából több mint tíz évvel ezelőtt sikerült rendbe hozni az egykori imaház kupoláját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!