Felújították a győri zsinagógát

MTI
2006.06.22. 16:29

Megújult a győri zsinagóga, a több mint százéves műemlék épület a nagy értékű Vasilescu-gyűjteménynek ad otthont, mondta Eredics Imre alpolgármester a csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatón. Kulturális célokat szolgál, zenei és képzőművészeti programoknak ad helyet a továbbiakban az épületegyüttes, közölte a politikus. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlék felújítására 450 millió forintos címzett támogatást nyert a város. A rekonstrukció költsége meghaladta a 471 millió forintot, ebből az összegből valamivel több mint 21 millió forint hárult Győrre.

A munkálatok során az eredeti állapotnak megfelelően alakították ki a földszinti, nyolcszög alakú egykori szakrális teret, a belső tér festését a műemléki falkutatás során fellelt motívumok felhasználásával végezték el. A kétszintes karzatos belső tér padlófűtést kapott. Megoldották az egy évszázadosnál idősebb faszerkezet rovar- és gombamentesítését. A 22 méter magas kupolát egy régi fotó alapján rekonstruálták, 517 arany csillagához 1800 lap aranyat használtak fel.

A zsinagóga múltjáról Villányi Tibor, a helyi zsidó hitközség vezetője elmondta: 1870-ben avatták a neológ zsinagógát, majd 1927-ben az úgynevezett téli templommal kibővítették. "A holokauszt idején közel ötezer hittestvért hurcoltak el a városból, közülük 780-an tértek csupán vissza". Az imaház az 1960-as évek végén került állami tulajdonba. A rendszerváltozást követően az önkormányzat alapítványt hozott létre a zsinagóga értékeinek megmentésére. Az alapítvány jóvoltából több mint tíz évvel ezelőtt sikerült rendbe hozni az egykori imaház kupoláját.