Eltemették Illés Györgyöt

MTI
2006.06.23. 09:44
Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőrt, a Magyar Mozgókép Mestere kitüntetés tulajdonosát hamvasztás után csütörtökön délután búcsúztatták el a Farkasréti temetőben. Illés György 92 évet élt, június 12-én hunyt el. Illés Györgytől a tikkasztó hőség ellenére eljött búcsút venni szinte az egész magyar filmes szakma: rendezők, mint Bacsó Péter, Szabó István, Gyarmathy Lívia, Kósa Ferenc, operatőrök, köztük Kende János, Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Edelényi János, színészek, mint Huszti Péter, Piros Ildikó, producerek, gyártásvezetők, közéleti emberek, mint Schiffer János budapesti főpolgármester helyettes, Schneider Márta, az oktatási és kulturális tárca államtitkára, Cselényi László, a Duna tévé elnöke - több száz ember.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter búcsúztatójában azt emelte ki, hogy nehéz olyan emberről beszélni, aki nem szerette, ha méltatják. Illés György szerény volt és természetes, inkább adni szeretett, mint kapni. Történelmi pillanat volt, amikor 17 éves kamaszként besurrant egy egri moziba, és az akkor vetített francia filmnek köszönhető, hogy ezt a szakmát választotta. Gyuri bácsi 80 évén túl is forgatókönyveket olvasott, hetente legalább háromszor átment a filmgyárral szemben levő lakásából a Magyar Operatőrök Társaságának irodájába. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a filmtörvény aligha jöhetett volna létre nélküle. Kivételes ember volt, aki kivételes életet élt, hét évtizedet töltött a "fény szolgálatában" - tette hozzá Hiller István.

Cselényi László, a Duna tévé elnöke arra emlékeztetett, hogy Illés György ott bábáskodott a Duna tévé megszületésénél, arculata megformálásánál. A gyászt megkönnyíti és vigaszt nyújt, hogy öröksége a nemzeté, a tanítványoké.