Vilma
-8 °C
3 °C

Hiller István búcsúztatta Bécsben Ligeti Györgyöt

MTI
2006.06.26. 17:23

Hiller István oktatási és kulturális miniszter búcsúztatta elsőként hétfőn Bécsben a 83 éves korában elhunyt Ligeti György zeneszerzőt. A politikus az osztrák főváros központi temetőjének ravatalozójában, Ligeti virágokkal teljesen beborított koporsója mellett tartott beszédet. Németül és magyarul elmondott búcsúztatójában Hiller emlékeztetett arra, hogy Ligeti a holokausztot - amelyet édesapja és bátyja nem élt túl - és az 56-os forradalmat Magyarországon élte át. Utoljára öt évvel ezelőtt járt Budapesten, 2003-ban megkapta a magyar állam egyik legmagasabb művészi elismerését, a Kossuth-díjat. Ő maga élénken figyelte a magyarországi zenei életet, sok magyar barátja és alkotótársa meglátogatta. Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy Ligeti élete nagyobbik részét nem Magyarországon élte le, sőt szülőhazája koncerttermeiben évtizedekig méltatlanul hallgatásra volt ítélve, mégis magyarnak vallotta magát. Utolsó befejezett alkotása - a Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című zenemű - megint csak tisztelgés a szülőföldje előtt.

"Tisztában vagyok vele, hogy Ligeti György - vagy ahogy világhírűvé vált, György Ligeti - egyetemes kincs. A XX. századi zenetörténet egyik legnagyobb alakja, beskatulyázhatatlan, öntörvényű újító, összegző alkotó, akinek életműve mindenkié. Én mégis büszke vagyok rá, hogy muzsikájában nyomot hagytak a magyar népdalok, Bartók öröksége, Erdély zenei motívumai. Jó érzés tudni, hogy ez az ízig-vérig kozmopolita zeneszerző, aki éppúgy otthonra lelt Bécsben, mint Hamburgban, a lelke mélyén mindig hű maradt a gyökereihez és hozzánk is" - mondta Hiller István.

A családtagok és a barátok, a tanítványok és a tisztelők képviselői előtt az osztrák kulturális élet tisztségviselői, valamint brémai és müncheni zenetudósok méltatták Ligeti munkásságát. A búcsúztatón jelen volt Schiffer Pál budapesti főpolgármester-helyettes, valamint a bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum magyar kulturális intézet vezetője is. Ligeti emlékére hétfő délután az elhunyt zeneszerző műveiből hangversenyt tartanak a bécsi Konzerthaus Mozart Termében. A művészt a Bécs városa által adományozandó díszsírhelyen fogják majd örök nyugalomra helyezni egy későbbi időpontban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.