A vikingek fedezték fel Mexikót egy mexikói író szerint

MTI
2006.07.14. 15:05
Arturo Ortega Blake mexikói író szerint nem a spanyolok, hanem a vikingek érkeztek először az országába.

"Európában már teljesen elfogadták azt az elméletet, amely szerint Leif Thorvaldsson és Bjarni Herjolfsson fedezték fel Amerikát, ideje lenne nekünk is újraírnunk a történelmünket" - mondta Arturo Ortega Blake író, közgazdász.

Blake szerint a vikingek már a tizenegyedik században elhajóztak Amerikáig, a spanyolokkal ellentétben "valóban felfedezték azt", és - míg az 1492-ben érkező Kolumbusz Kristóf és csapatai leigázták az őslakosokat -, a germán harcosok csak kereskedtek velük.

Leif.El hijo de Eric (Leif.Erik fia) című történelmi regényét kilenc viking eposzra, (úgynevezett sagákra) alapozta, az ezekben elmesélt hőstetteket ugyanis több Kanadában talált állatbőrbe is belevésték. A germánok ott jártáról tanúskodik ezen kívül számos régészeti lelet: díszfésűk, gombok, késmarkolatok. Blake hivatkozik még Herjolfsson Amerika-térképére is, amelyet a londoni British Museumban állítottak ki.

Az író beszámol a Vörös Eriknek is nevezett Thorvaldsson, fia Leif, valamint Herjolfsson hódításairól, és - igaz, a megfelelő adatanyagok hiányában inkább a fantáziájára hagyatkozva - leírja a vikingek és az indián törzsek találkozását is. Az 1948-ban született Arturo Ortega Blake a mexikói-amerikai háborúról, és Ioannes Angelicusról, a magát pápává választató nő ellentmondásos legendájáról is írt regényt.