Bíró Lajos pápua új-guineai anyagából nyílt kiállítás

Index
2006.07.21. 13:37
Bíró Lajos (1856-1931) emlékkiállítás látható a Magyar Természettudományi Múzeumban (VIII. kerület Ludovika tér 2-6. ) a híres rovartani kutató 1896 és 1902 között Pápua Új-Guineában gyűjtött zoológiai és néprajzi anyagából, eredeti fotóiból, könyveiből és a róla szóló munkákból láthatnak gazdag anyagot az érdeklődők szeptember 4-ig - írja a National Geographic.

Bíró Lajos 1895-ben eladta 20 ezer rovarból álló gyűjteményét és 1896-ban útnak indult a pápuák földjére. Hat évet töltött az akkori német gyarmaton. 200 ezer rovarból álló gyűjteményt küldött, illetve hozott haza, valamint hatezer tárgyból álló néprajzi anyagot: eszközöket, kultikus tárgyakat Új-Guineából és a környező szigetvilágból. Bíró Lajos rovartani gyűjteményének tudományos földolgozása máig tart, eddig háromezer új fajt határoztak meg a tudomány számára.

Bírót Új-Guineában egy magyar orvos fogadta be, és azt tanácsolta neki, hogy pápua feleséget vegyen el, mert a szigeten matriarchátus van, és ha új körzetben akar kutatni, új feleséget kell vennie. Bíró Lajos megfogadta a tanácsot és ahol kutatott, ott vett magának asszonyt, így három pápua felesége és egyben segítője is volt. Bíró 1902 augusztusában érkezett haza, nagy ünnepléssel és az időközben hazaküldött anyagból készített természetrajzi könyvével fogadták.