Az MTV: nem tudja visszafizetni a négymilliárdos hitelt

MTI
2006.07.22. 17:29
Saját anyagi erejéből nem tudja visszafizetni két éve felvett, augusztusban lejáró, kamatok nélkül négymilliárd forintos hitelét a Magyar Televízió (MTV) - erősítette meg az MTI értesülését Rudi Zoltán tévéelnök pénteken.

"A 2003-as évet finanszírozta a kormány a következő évben azzal, hogy garanciát vállalt a kölcsönre" - emlékeztetett a tévéelnök. Megjegyezte: egy, a Bojtár utcai televíziós bázis melletti, az MTV korábbi vezetése által eladott telek visszaadásával teremtette meg a kormányzat a hitelfelvétel fedezetét, a tulajdonba adás azonban "még várat magára".

"Vagy meghosszabbítjuk a hitelt egy-két évvel, és ehhez kapunk kormánygaranciát, vagy az Országgyűlés, mint tulajdonos, a korábbi évek hiányos garanciáját most megoldja, vagy a telep lesz a fedezet" - mondta a lehetséges megoldásokról. Rudi Zoltán szerint "a kormánynak mindenképpen lépnie kell" az MTV-székház ügyében.

"Nagyon drága lesz a költségvetésnek jövő júliustól" a privatizációs szervezet által még a kilencvenes években megvásárolt, majd nemrégiben egy kanadai cégnek értékesített ingatlan bérlete, mivel ennek díja progresszíven tovább emelkedik. Az elnök nem kívánta kommentálni az MTI azon értesülését, miszerint a 4,5 milliárd forintért eladott épületért évente mintegy egymilliárdos bérleti díjat kell akkortól fizetnie a közszolgálati médiumnak.