Felszámolják a Magyar Könyvklubot

MTI
2006.07.25. 16:08
Felszámolási eljárás alatt áll a Magyar Könyvklub Zrt. június 27-e óta. Hegedűs István hozzátette, a könyvklub vagyonmérlege augusztus végén készül el.

"A felszámolóbiztos meggyőződött arról, hogy az előző hónapokban a cég nyereséget termelt, tehát a felszámolási eljárás stabilizálta az üzletmenetet" - tette hozzá.

Hegedűs István szerint ha a felszámolási eljárás a könyvklub megszűnésével fejeződik be, akkor értékesítik a vagyonelemeket. A társaság csak abban az esetben folytatja működését, ha sikerül megállapodnia a hitelezőkkel.

A Magyar Könyvklubot a német Bertelsmann-csoport alapította 1992-ben, meghonosítva Magyarországon a klubrendszerű és katalógusos könyvértékesítést, majd tevékenysége támogatására kiadót is létrehozott.

Hat évvel később az akkor már veszteséges Magyar Könyvklub a Budapesti Piac Rt.-hez került. A Budapesti Piac tulajdonosa a Student Vállalkozási Kft., ami eredetileg diákmunka szervezésére alakult. Miután a könyvklub a Studenthez került, a cég tulajdonosai megszerezték a nagykereskedő Saxum Kft.-t és az országszerte több mint ötven boltot üzemeltető Bibliofil Kft.-t.

Ezzel a Magyar Könyvklub lett az első magyarországi könyves cég, amely a kiadásban, a kis- és nagykereskedelemben, valamint a katalógusos és on-line értékesítésben is egyaránt részt vett.