Új képtár nyílik Pécsett

MTI
2006.07.26. 10:36

Az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti magángyűjteménye, az Antal-Lusztig gyűjtemény több mint kétszáz, eddig nagyközönség elé nem került alkotása lesz látható az elkövetkező években a baranyai megyeszékhely új kiállítótermében, melyet egy XIX. század közepén épült, hosszabb ideje kihasználatlan ingatlanban alakítottak ki. Az épület annak idején a város első múzeumának adott helyet. A város új képtára szeptember 22-én, a Pécsi Napok rendezvénysorozata alatt nyitja meg kapuit.

A kiállítóterem négy szinten, 1400 négyzetméteren várja a látogatókat. Az alagsorban pincegaléria kap helyet, a földszinten az úgynevezett információs tér, valamint egy rendezvények, valamint időszakos kiállítások megtartására alkalmas terem. Az első emeleten az Antal-Lusztig gyűjteményből származó - a XIX. század végén és a XX. század elején alkotó - magyar művészek festményeit állítják ki, míg a padlástérben a grafikák lesznek láthatók, és ott helyezik el a restaurátorok műhelyét is. Az akadálymentesített épületben a mozgásukban korlátozott érdeklődők is szabadon mozoghatnak.

A beruházás 430 millió forintba került, az új kiállítótermet a Pécsi Rendezvényszervező Kht. működteti majd, a fenntartást pedig az önkormányzat vállalta. A beruházást finanszírozó bankkal kötött lízingszerződés értelmében tizenöt éven keresztül a pénzintézet lesz a tulajdonos, majd ezt követően vagy a város, vagy a rendezvényszervező társaság tulajdonába megy át az épület.