Kedden nyit a Cered-Salgótarján Nemzetközi Művésztelep

MTI
2006.07.31. 12:38
Idén 17 művészt várnak a XI. Cered-Salgótarján Nemzetközi Művésztelep kéthetes programjára, ahol az alkotók ezúttal elsősorban fával dolgoznak - értesült az MTI a szervező Ars Longa Művészeti Egyesület elnökétől.

Fürjesi Csaba elmondta: a Nógrád megyei Cereden dolgozó alkotók között lesz cipőtervező, textiltervező, fotós, festő, szobrász, grafikus és filmes. A hazaiakon kívül Belgiumból, Franciaországból, Svédországból, Argentinából és Szlovákiából érkező művészek a műfajtól függetlenül különböző fa alapanyagokkal dolgoznak egyénileg vagy közösen.

Az elkészült műveket Cereden és a Szlovákiában lévő szomszédos Tajtiban állítják fel, szeptemberben pedig Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban kiállításon mutatják be az érdeklődőknek.

A nemzetközi művésztelepet hagyományosan idén is Salgótarján önkormányzatának támogatásával rendezik meg. Az elmúlt években közel száz művész volt részese a programoknak, akiket a kuratórium döntése alapján a szervezők hívnak meg. Az alkotók munkáiból két műalkotást a zsűri választ ki a tábor zárásakor, ezeket a művésztelep archívumában őrzik.