Hagyományok Háza a Szigeten

MTI
2006.07.31. 15:27
A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozik be a Sziget Fesztiválon: az alkalomra népviseleti kiállítást, erdélyi cigányzenekar koncerteket és táncházat rendez.

Tóth Melinda, a Hagyományok Háza programmenedzsere az MTI-nek elmondta: a koncerteket a Roma sátorban tartják minden este hat órakor. Az első alkalommal, augusztus 9-én a nagybányai cigányzenészek lépnek fel, akikkel együtt játszik majd Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is.

A nagybányai cigányzenészek állítólag a Roma sátor nagy felfedezettjei lehetnek idén. Elképesztő virtuozitásuk, például a gitáros Florin Stefan játéka hiteles előadásmóddal párosul, és nem utolsó sorban kiválóan lehet táncolni zenéjükre.

A koncerteken fellép még a Váralmási, a Bogyiszlói, a Nagysármási, a Palatkai zenekar, valamint Pál István "Szalonna" és bandája. Ez utóbbi együttes jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, ahol Pál István zenekarvezető-prímás. Az intézmény a koncerteken túl táncházat is rendez, minden este fél 11-től a Vándor vurstli helyszínén az aznap fellépő együttesek adnak táncos ízelítőt.

A Hagyományok Háza sátorban pedig kiállítás nyílik, amelyen öt tájegység férfi és női népviselete, ezek kiegészítői, valamint a tájakhoz kapcsolódó hagyományok, és tárgyak láthatók, továbbá az érdeklődők megismerkedhetnek az intézmény tevékenységével is.