A roma holokausztra emlékeznek a Holokauszt Emlékközpontban

MTI
2006.07.31. 15:54
A holokauszt roma áldozataira emlékeznek augusztus 2-án, szerdán 17 órától a Holokauszt Emlékközpontban, a IX. kerület, Páva utca 39-ben.

1944. augusztus 2-án éjjel háromezer roma nőt, férfit és gyereket küldtek gázkamrába a nácik az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban. Világszerte évről évre ezen a napon virrasztással emlékeznek és emlékeztetnek a holokauszt roma áldozataira.

Pécsi Katalin, az emlékközpont oktatási igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy délután öt órától a Fekete Doboz Alapítvány - Roma Média Iskola

dokumentumfilmjeiből levetítik Atyimov Marianna alkotását, amely a dobozi romák visszaemlékezéseit rögzíti, és Szirmai Norbert Jobb a Fradi című, a stadionok rasszizmusáról szóló művét. Az alkotókkal a vetítés után Dávid Zsolt, az emlékközpont oktatója beszélget majd.

Jogfosztástól népirtásig címmel interaktív tárlatvezetést tart S. Békés Anna és Földes Éva az állandó kiállítás roma holokausztról szóló anyagát bemutatva. Az Áldozatok Emlékfalánál este nyolckor kezdődik a megemlékezés. Mága Iván, a Zeneakadémia növendéke, a Romaversitas, a kivételes roma tehetségeket gondozó alapítvány hallgatója hegedűn Bach műveket szólaltat meg, Avedikian Viktória örmény dalokat énekel, Lakatos Erika és Szakcsi Lakatos Róbert pedig kortárs roma zenét ad elő. Ezután a résztvevők mécseseket gyújtanak az áldozatok emlékére - tette hozzá Pécsi Katalin.