A világ legnagyobb modern művészeti múzeuma nyílt Moszkvában

MTI
2006.08.02. 14:48
Külön galériát hoztak létre Moszkvában a Puskin-múzeum világhírű impresszionista és posztimpresszionista képeiből: szerdán megnyílt múzeum a modern festészet egykori, Sztálin parancsára felszámolt moszkvai múzeumának feltámasztását jelentheti.

A múzeum hivatalos neve Európa és Amerika XIX-XX. századi művészetének galériája. A Puskin-múzeum mellett helyreállított háromemeletes épületben kapott helyet, ahol a látogatók 26 kiállító teremben ismerkedhetnek meg a XIX. század első felének német festészetétől kezdve a modern képzőművészet több száz remekművével.

Összesen 450 művet állítottak ki. Ezeknek csak nem egészen felét lehetett mostanáig a Puskin-múzeumban megtekinteni, így az új galéria azoknak is a felfedezés örömét nyújtja, akik korábban is tudták, hogy Moszkvában a világ modern festészetének egyik leggazdagabb gyűjteménye látható.

A kiállított képeket Eugéne Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Renato Guttuso és Henri Matisse alkotta, külön teremben láthatók Pablo Picasso alkotásai, és megtekinthetők az emigrációba kényszerült Vaszilij Kandinszkij, Marc Chagall, Oszip Cadkin és Alekszandr Arhipenko művei is - a modern festészet szinte teljes katalógusát össze lehet állítani az új múzeum anyagából.