Olvasási Világkongresszus Budapesten

MTI
2006.08.04. 15:15
Először rendezi meg világkongresszusát Budapesten az International Reading Association, az IRA (Nemzetközi Olvasás Társaság) augusztus 8. és 10. között az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjában (Bp.1117 Pázmány Péter sétány 1.).

A szervező Magyar Olvasás társaság a magyar résztvevőkön kívül pedagógusokat, könyvtárosokat, szerkesztőket és egyetemi oktatókat hívott meg az egykori szocialista országokból. A világkongresszusra összesen hatszázan jelezték részvételüket, többségük az Egyesült Államokból érkezik, a magyar szakemberek mintegy százan lesznek.

A kopnferencián három napon át 15 teremben párhuzamosan lesznek előadások, és mindennap egy-egy magyar nyelvű szekció is működik. Szó lesz a az olvasásról és könyvtárhasználatról a XXI. század elején, a nyelvhasználatról és az olvasásról a cigányság körében, az olvasásra nevelés színtereiről, az elektronikus könyvtárról, és a mese szerepéről az olvasni tanításban. A világkongresszuson az első megszólaló Sólyom László köztársasági elnök lesz, aki fővédnökséget vállalt a tanácskozás fölött.