Pákh egyelőre nem adja múzeumba Munkácsy-gyűjteményét

Népszabadság
2006.08.16. 09:42
Pákh Imre eredeti terveitől eltérően, egyelőre mégsem szállíttatta vissza New York-i házába 29, felbecsülhetetlen értékű Munkácsy-festményét. Az Amerikában élő magyar üzletember tavaly kezdte meg magyarországi kiállítássorozatát. A Pákh tulajdonában lévő Munkácsy-képek többségét addig eredetiben még soha nem láthatta a magyar közönség.

Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Kaposvárott és Szegeden már több mint félmillióan látták a vándorkiállítást, amely jelenleg a felújított Békéscsabai Múzeumban található. Innen Miskolcra, majd Szombathelyre szállítják majd tovább a képeket. Pákh még négy magyar nagyvárossal tárgyal. A műgyűjtő vállalkozó 2007 tavaszán Munkács várában, ősszel pedig Erdélyben is megmutatja gyűjteményét.

" Addig nem viszem haza a képeket, amíg legalább egymillió magyar nem látta őket" - szögezte le Pákh Imre. Aki a Népszabadságnak arra a kérdésére, nem gondolt-e még arra, hogy végleg Magyarországon hagyja a birtokában lévő Munkácsykat, azt mondta: egyelőre ez a kérdés nincs napirenden. Mint fogalmazott, egy mondás szerint a gyűjtemények előbb-utóbb valamelyik múzeumban végzik, de én most még nem kívánok megválni tőlük.