Évadnyitó a Pécsi Nemzeti Színházban

MTI
2006.08.22. 15:34
Marivaux: Hűtlen hűség című vígjátékának október 6-i bemutatójával veszi kezdetét a 111. évad a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol a teátrum műsorát, feladatait Balikó Tamás igazgató vázolta fel a keddi évadnyitó társulati ülésen.

A közönség ebben az idényben várhatóan összesen tizenegy bemutatót láthat, melyek között lesz dráma, színmű, vígjáték, operett, opera, bohózat, multimédiás táncest, tánc-thriller, vagyis teljes a repertoár - mondta a direktor.

Műsorra kerül Dosztojevszkij Ördögök című műve, Ron Aldridge vígjátéka, a Csak kétszer vagy fiatal, Georges Feydeau bohózata, A hülyéje, s két táncos előadás, Böhm-Bókai-Vince Bonnie és Clyde, valamint Jurányi Patricktól a Bahnhof. Balikó Tamás a premierek közül kiemelte még Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjét, Verdi operáját, a Traviatát, Háy János A senák és Botho Strauss Az idegenvezetőnő című színművét.

A direktor beszámolt arról, hogy a nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron marad Mozart Varázsfuvolája, Vajda Katalin darabja, az Anconai szerelmesek, Molnár Ferenc Liliom című műve, s egyebek mellett a Macskafogó című musical is.

Balikó Tamás kitért arra, hogy a teátrumtól az elmúlt időszakban három színész és egy segédrendező távozott, ugyanakkor a Pécsi Balett öt tánckari taggal bővült, valamint két segédrendező is jött a társulathoz.

Az igazgató megjegyezte: az ország és a város nehéz gazdasági helyzete valószínűleg kihat a színház működésére, a teátrumot támogató szponzorok aktivitására is, ennek ellenére mindenkitől a megszokott magas színvonalú munkát várja el. A hazai teátrumok anyagi helyzetére utalva azt mondta, a színházak évente ötmillió nézőt vonzanak, ezzel nincs arányban a támogatottságuk. Egy színházjegy tényleges ára mintegy tízezer forint, a néző ebből kétezret fizet, a többit állami, önkormányzati és más forrásokból kell előteremteni.