MR: vizsgálat indulhat egy költséges beruházás miatt

MTI
2006.08.30. 16:29
Szakmai felelősség megállapításával záruló vizsgálatot javasol a Magyar Rádió vezetői irányítási rendszerének beszerzése kapcsán a közszolgálati médium felügyelőbizottsága (fb) - értesült szerdán az MTI intézményi forrásokból.

Az információ szerint a beruházást nem csupán a jogi szabálytalanságok jellemzik, de megkérdőjelezhető észszerűsége is. A tervezett költségeknél jóval drágábban szerezték be a rendszert, miközben nemhogy olcsóbbá, hanem - a szükséges karbantartások és verziófrissítések miatt - költségesebbé vált a működés. Az MTI úgy tudja, a bevezetést követő első három évben már egy és egynegyed milliárdos megtakarítással kalkulált eredetileg a közszolgálati médium.

Intézményi forrásból származó információk szerint az előző vezetés a kuratórium elnökségét arról tájékoztatta, hogy 750 milliót tesznek ki a rendszer beszállítási költségei, majd később ezt legfeljebb egymilliárdra emelték, végül 1,2 milliárd forint közelébe kúsztak a költségek.

Such György, a Magyar Rádió augusztus elsején hivatalba lépett elnöke nem kívánta kommentálni az információt; annyit mondott, az ügy nem az ő működésének idején történt, egyebek mellett pedig ezt a beszerzést is vizsgálják a cég általa kért átvilágítása során.