Varsó vendégeskedik az A38-on

Index
2006.09.26. 11:55

Prága után Varsó lesz a vendége szeptember 28. és 30. között az A38 Hajó Én városom - My City című rendezvénysorozatának. A fesztiválsorozat fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be, sajátos szemszögből, így az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A prágai napok programjánál Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített, a varsói napokon a főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait, az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével.

A fesztiválon fellép a lengyel dzsessz legnagyobb sztárja, a világhírű trombitás, Tomasz Stanko, koncertjének különlegessége, hogy a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsesszoratóriumát adja elő. Színpadra lép Stanislaw Sojka énekes-zongorista, aki hazájában valóságos zenei intézmény. Magyarországon Kevéssé ismert, de hazájukban rendkívül népszerű művészek is szerepelnek a programban. Ilyen például a nu-jazzt játszó Muzykoterapia, vagy Lengyelország egyik legnépszerűbb színésznője, Maria Peszek, aki tavaly jelentette meg első szólóalbumát. Képviseltetik magukat a varsói klubkultúra friss kedvencei, mint például a dzsesszes hiphopot játszó Tworzywo Sztuczne vagy a dancehallt és reggae-t vegyítő Masala Sound System.

A zene mellett egyéb művészeti ágaknak, mindenekelőtt az építészetnek is jut szerep. A hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, melyhez beszélgetés is kapcsolódik - a fő téma a magasépítészet, a felhőkarcolók és a városkép viszonya. További beszélgetési téma pedig - a fesztiválon is bemutatandó dokumentumfilm, a Taxi Warsaw kapcsán - a lengyel és a magyar filmművészet aktuális helyzete, Boguslaw Linda részvételével. Mindehhez képzőművészeti akciók is kapcsolódnak, például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának sziluettjét újraértelmező installáció a Városháza parkban (a Fundacja Centrum Europy szervezésében), vagy Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. A fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.