Magyarságért Emlékfalat avatott a Duna Televízió

MTI
2006.10.03. 16:01
A külhoni magyarság kiemelkedő személyiségeinek kéznyomatát és aláírását magán viselő Magyarságért Emlékfalat avattak hétfőn a Duna Televízió aulájában.

A közszolgálati médium és a Hemingway Alapítvány együttműködésében létrehozott emlékfalon a pozsonyi Dobos László és Grendel Lajos írók, a kolozsvári Kallós Zoltán néprajzkutató és - a hétvégén elhunyt - Sütő András marosvásárhelyi író kézjegye látható.

"A kultúra a nemzet megtartó ereje" - mondta Börös Géza, a Duna Televízió műsorokért felelős alelnöke az eseményen. Emlékeztetett arra, Sütő András egykor a magyar nemzetstratégia részének nevezte a közszolgálati médiumot.

Szólt arról is, a most elismert négy alkotó nem csak kiváló szellemi teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy - mint azt Németh László megfogalmazta - a létezést erkölcsi elfoglaltságnak tekintették mindig is.

George F. Hemingway, a Hemingway Alapítvány elnöke az ünnepségen arról beszélt, örömmel álltak a Duna Televízió kezdeményezése mellé, amelynek részeként félévente a magyar kultúra egy újabb jeles képviselőjének aláírása és kéznyoma kerülhet a falra.

"Nagyon könnyű munka volt" az első díjazottak kiválasztása, hiszen sok hozzáértőt megkérdeztek, kit érdemesítenének erre az elismerésre és az ő javaslataik mindegyikében szerepelt e négy név - mondta.