Verzió Filmfesztivál a menekültekről és a politikai elnyomásról

MTI
2006.10.25. 14:11

A polgárháború, a terrorizmus, a menekültek és a politikai elnyomás és az idegengyűlölet is témája lesz a november 8-án kezdődő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak - tájékoztatták az MTI-t szerdai közleményben a szervezők.

A négynapos, több helyszínen zajló programsorozatot Jancsó Miklós nyitja meg a Toldi moziban. A fesztivál nyitófilmje a Pályaudvar gyermekei, amelyet 2005-ben Oscar-díjra is jelöltek.

A Verzió Retrospektív a spanyol polgárháború kitörésének 70. évfordulóján 15 klasszikus, főleg polgárháborús tárgyú filmeket vetítenek az Örökmozgó moziban: többek között Bunuel, H. Cartier-Bresson, Hemingway és Forgács Péter rendezésében. Az alkotások - spanyol (köztársasági és nacionalista), amerikai, szovjet, francia, nyugatnémet, keletnémet és magyar szemmel mutatják be az eseményeket.

A Diák Verzió keretében délelőttönként négy négy filmet vetítenek a diákok a Toldi moziban, és egy 1956-ról szóló filmösszeállítást az OSA Archívum / Goldberger-Házban.

A Tanár Verzió programját a Holokauszt Emlékközpontban vetítik november 8-án és tizedikén. A középiskolai tanárok az 1956 a szemtanúk, a Kádár-kor és az 1989-es rendszerváltók szemével című összeállítást, valamint a Fehér terror című svájci, francia, német filmet tekinthetik meg.

A fesztivál legjobb filmje idén először díjat is kap.