Ike Turner hetvenöt éves

MTI
2006.11.04. 08:29
Az egyéni hangú énekes, aki gitárosként, zeneszerzőként és producerként sem is ismert, hetvenötödik születésnapját ünnepli ezen a hétvégén. Sikeres rhythm and blues énekesként indult, de világhírnévre egykori feleségével, Tinával együtt vált világsztárrá Ike Turner. Az ünnepi alkalomhoz igen jó albummal rukkolt elő.

Ike Turner a Mississippi állambeli Clarksdale-ben született 1931. november 5-én. Iskolás volt még, amikor saját együttest alakított Kings of Rhythm néven. Megtanult gitározni, a zongorával is kitűnően boldogult. Fiatal korában társaival klubokban lépett fel, gyakran fehér bőrű közönség előtt. Nem ritkán engednie kellett a negyvennyolcból - a blues és rhythm and blues rovására nyálas popzenével kellett szórakoztatnia az úri közönséget.

Sessionzenészként is jegyezték. Nyilván nem volt tehetségtelen, máskülönben aligha fért volna be B. B. King, Howlin Wolf és Johnny Ace együtteseibe. Rocket 88 című dala tette őt és együttesét országosan ismertté több mint ötven évvel ezelőtt. Egészen pontosan ötven évvel ezelőtt ismerte meg azt a nagyszerű énekesnőt, Anna Mae Bullockot, akit a világ később Tina Turnerként emelt sztárrá. Az Ike and Tina Turner nevű, vokalistákkal kibővült formáció első lemeze 1958-ban jelent meg. Főként a hatvanas évek közepétől volt tarolt az énekes házaspár - akkor születtek legnagyobb sikereik a sokak által feldolgozott River Deep, Mountain High, a Hold On és a Love Like Yours.

Kitűnő érzékkel "nyúltak" mások dalaihoz, nagyszerűen dolgozták fel a Beatlestől a Come Togethert, a Creedence Clearwater Revivaltől a Proud Maryt - ez utóbbi pályájuk egyik csúcsa volt, Grammy-díjjal értékelték. A hetvenes években a sajtóban egyre gyakrabban jelentek meg cikkek arról, hogy Ike milyen kegyetlenül kizsákmányolja feleségét, gyakran bántalmazza is. A házaspár éppen harminc éve vált el, megszakadt a munkakapcsolat is. Ike később tagadta a tettlegesség vádját, s többször is hangoztatta: Tina csak annyit kapott, amennyit megérdemelt. A hetvenes évektől kezdve Ike Turner eltűnt a reflektorfényből, bár blues- és soulösszeállításokon lehetett hallani jellegzetes, mély énekhangját és önálló lemezei is megjelentek. Nehezítette a "jobb" világba való visszatérését, hogy drogügyekbe keveredett. A kilencvenes évek közepén Taking Back My Name (Visszaveszem a nevem) címmel írt egy dalt, és könyve is jelent meg ezzel a címmel. Helyet kapott bluesműsorokban, majd a kilencvenes évektől ismét megjelentek lemezei, még Grammy-díjra is jelölték 2001-es Here and Now (Itt és most) című albumát. A három évvel ezelőtt megjelent A Black Man,s Soul, majd az idei ünnepi Risin With The Blues című albuma - túlnyomórészt saját dalokkal - szakmai körökben tetszést aratott, bár eladási csúcsokat nem döntött vele, még listára sem került.