Áfatartozás miatt megszűnik a szatírikus, kritikus lap

MTI
2007.06.15. 15:14
Tizennégy év után először nem jelent meg pénteken a Feral Tribune című horvát ellenzéki hetilap. A hivatalos indoklás szerint azért, mert félmillió kuna (mintegy 17 millió forint) áfatartozása van. A spliti központú lap szerkesztősége az összegyűlt adósság miatt hónapok óta nem kapja meg a neki törvényesen járó állami támogatást, az újságírók pedig több hónapja nem kaptak fizetést.

"A Feral Tribune a szabad sajtó kiemelkedő szimbóluma volt, és most elérkeztünk a végéhez" - összegezte a kialakult helyzetet Dragutin Lucic, a Horvát Újságírók Szövetségének elnöke az AFP francia hírügynökségnek.

"A kormányzat teljes mértékben támogatja a független médiát és már keresi a megoldást a Feral megsegítésére" - mondta Ratko Macek kormányszóvivő. A kormányzat gyors intézkedésként felére, 22-ről 10 százalékra csökkentette az újságok áfáját. Horvátországban eddig egykulcsos volt az áfa.

A horvát hetilap a Le Canard enchaine (leláncolt kacsa) című francia laphoz hasonlítható. Szatirikus és kritikus írásokban bírálta 1993-tól Franjo Tudjman néhai elnök nacionalista, autokratikus rendszerét, folyamatosan ostorozta a horvát politika szereplőit a korrupció miatt, függetlenül attól, hogy melyik párt volt hatalmon.