Mentsük meg a magyar pavilont!

MTI
2007.06.15. 16:25

"Vizuálisan fontos referenciaépület", ezért eredeti állapotában meg kell őrizni az 1992-es sevillai világkiállításra készült magyar pavilont Cartuja szigetén - nyilatkozta pénteken Alicia Martinez, a spanyol Néppárt (PP) parlamenti szóvivője a spanyol nyelvű Europa Press hírszolgálatának.

Martinez rámutatott, hogy a Makovecz Imre által tervezett, fából készült katedrális konzerválása kulturális okokból is fontos kérdés, és az egykori kiállítás más épületeivel együtt fel kell venni a helyi városrendezési terv katalógusába és tervbe kell venni állagának megőrzését. Joaquin Egea, az Örökségvédelmi Egyesület (Adepa) nevű civil szervezet elnöke felkérte a hatóságokat, hogy állítsák le a magyar pavilon lebontását, és nyilvánítsák azt kulturális jelentőségű épületté. Egea nem érti, miért költöttek rengeteg pénzt a pavilon restaurálására, ha most megsemmisítik. Enrique Morales egyetemi tanár, aki az épület felújítását végezte, harcol megtartásáért a helyi magyar követséggel karöltve és mindemellett nemzetközi segítségért házal a pavilon fennmaradásának érdekében.

A Néppárt szóvivője a magyar pavilon mellett a spanyol, a francia és a finn pavilonok hosszú távú megőrzését akarja. "Mentsük meg a magyar pavilont!" címmel fórumot indítottak a sevilla21.com honlapon, ahol már több helyi lakosnak a lebontás elleni tiltakozó hozzászólása jelent meg.