Megmentett műkincsek 2007 a nemzeti múzeumban

MTI
2007.06.29. 13:21
Megmentett műkincsek 2007 címmel képzőművész- és tárgyrestaurátorok diplomamunkáiból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Marosi Ernő művészettörténész, az MTA alelnöke a megnyitón elmondta, hogy konzerválni kell a régi tárgyakat, nem restaurálni, vagyis nem az esztétikai helyreállításra helyezni a hangsúlyt, hanem megőrizni a régiség üzenetét, közvetíteni történetiségét.

A szeptember 9-ig nyitva tartó bemutatón festő, faszobrász, kőszobrász, papír-bőr és szilikát szakos hallgatók munkái láthatóak. A kiállított tárgyak mellé elhelyezett tablók írásos anyaga rövid történeti áttekintés után a restaurálás előtti állapotról és az elvégzett munka lépéseiről számol be.

A legkorábbi darabok között vannak például kelta urnasírból előkerült kerámiák és a római korból származó üvegedények. A leletekről szóló ismertető szerint a tárgyak mintegy 2 ezer évet töltöttek a talajban, amelynek során károsodásokat szenvedtek. A megmentett tárgyak között szerepel még többek között egy 1750 körül készült, pergamen- és papírlapokból hajtogatott legyező, egy 1792-ből származó, bőrrel borított nyereg, amelyet I. Ferenc koronázásán használtak, egy 18. század elején készült aranyozott, festett, bőr miseruha, valamint egy Kratzmann Ede műhelyében készült üvegablak is.