Tarján Hédi pingvinjei Budán

MTI
2007.06.29. 16:53
Tarján Hédi festőművész Jeruzsálemből visszatért egy kiállítás erejéig szűkebb pátriájába, a Vízivárosi Galériába, a II. kerület Kapás utca 55-be, ugyanis a szomszédban, a Szász Károly utcában nőtt fel. A Vízivárosi Galériában szembetűnő a kis, lehajtott fejű pingvin. A művésznő elmondta az MTI-nek, hogy egy filmet látott az életükről, és otthon azonnal megfestette őket.

Beke Lászlótól, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatójától származik a tárlat ötlete. Ez Tarján Hédi második tárlata Budapesten azóta, hogy 1969-ben útlevelet kapott és elhagyta Magyarországot. Az első kiállítása 1999-ben volt a Nádor Galériában. Tarján Hédi azt mondta, hogy az imbolygó árnyak a képein nem a bizonytalan külső világ tükrözése, hanem festési mód, nem kontrasztos, hanem inkább tónusra épülő.

Beke László a kiállítás katalógusának előszavában azt írta, hogy "a művésznő világa a posztimpresszionizmus, az École de Paris, a Czóbel Béla (1883-1976) világának végső sűrítménye."

Tarján Hédi kiutazása után Londonban és Párizsban élt, majd 1970-ben Izraelbe költözött. Első önálló kiállítása 1987-ben volt Jeruzsálemben, majd mesterével, Baszinnal és annak tanítványaival megalakította a Jerusalmix festőcsoportot, azóta is együtt dolgoznak, állítanak ki.