Gyöngyi
2 °C
13 °C

Visszakerülnek a királyszobrok a Hősök terére

MTI
2001.07.26. 15:21
Háromnegyed éves restaurálás után augusztus 1-től visszaköltöztetik az Ezredéves emlékmű 14 királyszobrát és domborművét, valamint két allegorikus szobor együttesét a budapesti Hősök terére - jelentették be csütörtökön. A Háború, illetve a Béke című alkotást tíz évvel ezelőtt már restaurálták, s 1996-ban felújították Gábor arkangyal oszlopát és a hét vezérszobor együttesét is. A mostani munkálatok során, az 1929-ben felavatott emlékmű királygalériája és domborművei mellett elvégezték a Munka és Jólét, valamint a Tudás és Dicsőség című kompozíció külső és belső tisztítását, kijavították a szerkezeti és anyaghibákat, a háborús sérüléseket és az erőszakos rongálásokból fakadó hibákat.
Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója elmondta, hogy a kő- és bronzmunkálatok az eredetileg tervezett 420 millió forintnak hozzávetőlegesen a háromnegyedét emésztették fel. A teljes ráfordításból összesen 45 millió forintot költöttek a szobrokra és a domborművekre. A felújítás költségeit fele-fele arányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat fedezte. Zsigmond Attila tájékoztatása szerint augusztus 16-ra, az emlékmű ünnepélyes újraavatásának tervezett időpontjára elkészül a kerítés a tér közepén álló Hősök emlékköve köré. Az igazgató utalt arra, hogy ígéretet kaptak a díszőrség felállítására is.
A szakemberek a sajtótájékoztatón reményüket fejezték ki, hogy az Ezredéves emlékmű az elkövetkezendő nyolcvan évben nem igényel majd hasonlóan alapos, teljes felújítást.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!