Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Országos sci-fi találkozó

MTI
2001.07.27. 16:03
A tudományos-fantasztikus tudományok, művészetek hazai alkotói, kedvelői részvételével pénteken Salgótarjánban megnyitották a 21. Országos Sci-fi Találkozót.
- A salgótarjáni székhelyű, országos Avana Egyesület rendezvénye ezúttal négy napon át száz fős közönség előtt zajlik - közölte Michaleczky Péter, a találkozó szóvivője. Megítélése szerint a tudományos-fantasztikus műfajnak nem csökkent a hazai népszerűsége, bár megsínylette nyomtatott irodalmának csaknem teljes megszűnését. - Jelentős átalakuláson ment át a tudományos-fantasztikus műfaj világa: több televíziós csatorna is sorozatban ontja a műfajt képviselő filmeket, a sci-fi kedvelők java része tehát a képernyő előtt ül - tette hozzá. - Nagyon hiányzik például a Galaktika folyóirat, mely hét éve anyagi okok miatt tűnt el az újságpiacról. Nem pótolta senki a Móra Kiadó áldozatos munkáját sem, a kiadó ugyanis korábban több mint 150 tudományos-fantasztikus regényt jelentetett meg - hangsúlyozta a szóvivő. A salgótarjáni találkozó egyik fontos célja éppen az új novellák, regények értékelése, rangsorolása, díjazása. Többen novellákkal érkeztek a találkozóra, munkáikat az íróiskolában elemzik neves sci-fi alkotók.
Az utóbbi évben megjelent hazai legnívósabb sci-fi regényre, illetve novellára évente kiírt pályázat idei eredményét vasárnap hirdetik ki, mindkét kategória legjobbja Zsoldos Péter-díjat kap. Az elismeréssel pénzjutalom, továbbá Józsa Bálint szobrászművész plakettje, illetve Bagi András fafaragó művész márvány szobrocskája jár.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!