Megkezdődött az Edinburghi Fesztivál

MTI
2001.08.06. 11:18
Vasárnap este megkezdődött a világ legnagyobb kulturális és művészeti rendezvénysorozata, a három hétig tartó Edinburghi Fesztivál, félhivatalos nevén: The Fringe. A skót főváros utcáit becslések szerint százezer néző szegélyezte, amikor a világhírű rendezvény hivatalos kezdetét jelző parádé végigvonult a városon.
Az Edinburghi Fesztivált először 1947-ben rendezték meg, a háború utáni Európa kulturális kapcsolatainak újjáépítése jegyében. Az első rendezvényre sok együttes váratlanul, a hivatalos programon kívül érkezett, s ezek a hivatalos helyszínekről kiszorulva, a "fringe"-en, vagyis a külterületeken léptek fel. Már a következő évtől így hívták az egész fesztivált, és a név végleg ráragadt az eseményre. Az azóta hatalmas rendezvényfolyammá duzzadt összejövetel a világkultúra legnagyobb neveit vonzza évről évre, de ma már jelentős teret kapnak a konvencionálistól erősen elütő, úgynevezett off-beat előadások, művészeti teljesítmények is.
Az idén 49 országból több mint 600 színtársulat érkezett Edinburghba, köztük a New York-i Balett, a bostoni szimfonikus zenekar és a bécsi Burgtheater együttese. A városban 175 helyszínen 17 ezer különféle előadást tartanak a három hét alatt. A szervezők szerint az idén a tavalyinál 70 százalékkal több érdeklődő kíváncsi a rendezvényre, ami máris rekord mennyiségű jegy eladásában mutatkozik meg.