Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megkezdődött az Edinburghi Fesztivál

MTI
2001.08.06. 11:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Vasárnap este megkezdődött a világ legnagyobb kulturális és művészeti rendezvénysorozata, a három hétig tartó Edinburghi Fesztivál, félhivatalos nevén: The Fringe. A skót főváros utcáit becslések szerint százezer néző szegélyezte, amikor a világhírű rendezvény hivatalos kezdetét jelző parádé végigvonult a városon.
Az Edinburghi Fesztivált először 1947-ben rendezték meg, a háború utáni Európa kulturális kapcsolatainak újjáépítése jegyében. Az első rendezvényre sok együttes váratlanul, a hivatalos programon kívül érkezett, s ezek a hivatalos helyszínekről kiszorulva, a "fringe"-en, vagyis a külterületeken léptek fel. Már a következő évtől így hívták az egész fesztivált, és a név végleg ráragadt az eseményre. Az azóta hatalmas rendezvényfolyammá duzzadt összejövetel a világkultúra legnagyobb neveit vonzza évről évre, de ma már jelentős teret kapnak a konvencionálistól erősen elütő, úgynevezett off-beat előadások, művészeti teljesítmények is.
Az idén 49 országból több mint 600 színtársulat érkezett Edinburghba, köztük a New York-i Balett, a bostoni szimfonikus zenekar és a bécsi Burgtheater együttese. A városban 175 helyszínen 17 ezer különféle előadást tartanak a három hét alatt. A szervezők szerint az idén a tavalyinál 70 százalékkal több érdeklődő kíváncsi a rendezvényre, ami máris rekord mennyiségű jegy eladásában mutatkozik meg.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!