'Egységes körpanoráma nemzetünk lelki tájairól'

MTI
2001.08.07. 16:55
Szörényi Levente három zenés darabját, az Atilla - Isten kardja, az István, a király és a Veled, Uram című alkotásokat egy művészi egységbe foglalva tűzte műsorra a Szegedi Szabadtéri Játékok; az első előadás, az Atilla premierje csütörtökön este lesz a Dóm téri színpadon. Az Atilla, Isten kardja című történelmi zenedrámát a csütörtöki bemutatón kívül augusztus 16-án láthatja a közönség. Az István, a király című rockopera augusztus 10-én, 17-én és 20-án kerül színre az ország legnagyobb csillagtetős színpadán. A Veled, Uram című történelmi opera előadásainak időpontja pedig augusztus 11-e és 18-a.
A három grandiózus zenés tabló egységes körpanorámát nyújt nemzetünk születésének lelki tájairól - olvasható a szegedi produkcióról szóló tájékoztatóban. Az István, a király és az Atilla, Isten karja szerepelt már a Dóm téren. A rockoperát az 1983-as királydombi ősbemutatót követő évben, 1984-ben tűzte műsorra a szegedi szabadtéri, majd 1990-ben és tavaly is nagy érdeklődés kísérte a Tisza-parti előadásokat. Az Atilla, Isten kardja című történelmi zenedrámát is láthatta a szegedi közönség az 1999-es évadban. A Veled, Uram első alkalommal kerül színre a Dóm téren.
Az előadások rendezője Iglódi István, a díszletet Csikós Attila, a jelmezeket Rátkai Erszébet tervezte; koreográfus Román Sándor.