Kiosztották a magyar sajtófotó nagyadíjat

MTI
2002.01.15. 13:50
Ismételten Gárdi Balázs, a Népszabadság fotóriportere nyerte el a Magyar Sajtófotó pályázat nagydíját; a fiatal fotós megszakítás nélkül immár harmadik éve érdemli ki a jeles szakmai elismerést - hangzott el a XX. sajtófotó pályázat sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által közösen meghirdetett pályázatra 254-en juttatták el munkáikat; a pályázat 9 kategóriájában összesen 2.655 felvétel versengett.

Kiss-Kuntler Árpád, a fotóriporterek tavalyi alkotásait értékelő zsűri elnöke elmondta: a héttagú grémium döntéseinek mintegy 90 százalékát teljes konszenzussal hozta meg.

A bírálóbizottság megítélése szerint "hihetetlenül gyenge" volt a hír-, nagyon erős volt viszont a képriport és dokumentarista kategóriában a termés.

Kiss-Kuntler Árpád ismertetése szerint a zsűri javasolni fogja a sajtófotó pályázat meghirdetőinek, hogy a jövőre nézve tegyék jeligéssé a pályázatot, s így nem érheti elfogultság vádja a testület tagjait.

Gárdi Balázs az afganisztáni Kunduz ostromáról készített felvételeiért érdemelte ki a MÚOSZ nagydíját, a legkiemelkedőbb teljesítménynek járó elismerést.

A Magyar Sajtófotó pályázat díjnyertes felvételeit a közönség március 16-tól a Néprajzi Múzeumban tekintheti meg; az ez évi díjazottak mellett az elmúlt húsz év terméséből is láthatnak az érdeklődők válogatást.