Bestseller az Amazonon Márai Sándor regénye

MTI
2002.01.15. 16:04
Az Amazon Internet-könyvterjesztő ranglistáján már a 15. helyen jegyzik Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek regényének angol nyelvű kiadását.

A hatvan éve írt regényt "Embers" (Parázs) címmel adta ki a Penguin/Viking könyvkiadó decemberben az Egyesült Államokban, majd idén a januárban Nagy-Britanniában. A londoni magyar Kulturális Intézetben hétfő este megtartott hivatalos angliai bemutatón a könyv fordítója, Carol Brown Janeway, az amerikai Fox kiadó szerkesztője örömmel mondta el: az angol nyelvű kiadás iránt olyan élénk az érdeklődés, hogy az amerikai megjelenést követően már két utánnyomásra volt szükség, a legnagyobb brit internetes könyvterjesztő bestsellerlistáján pedig - amely az eladott példányok számát tükrözi - már a 15. helyre ugrott elő a regény.

Janeway elmondta, hogy amikor először került kezébe a Márai-mű francia nyelvű változata, annyira lebilincselte őt, hogy egy éjszaka elolvasta, majd rögtön eldöntötte, hogy le kell fordítani angolra. "Egy fordító életében egyszer adódik olyan lehetőség, hogy addig ismeretlen nagymester munkájához jusson. Mikor elolvastam, nem volt kétséges számomra, hogy Márait meg kell jelentetni angolul. Nem a témája, hanem a könyv szellemisége, stílusa fogott meg."