Állnak a Mátyás király-film előkészületei

Magyar Hírlap
2002.02.27. 09:48
Közel egy hónapja nem történt előrelépés a Mátyás király-film ügyében - közölte a Magyar Hírlappal André Szőts. A producer Rockenbauer Zoltánnak írott levelében érdeklődött az államilag támogatott történelmi film részleteiről.

Mint arról beszámoltunk a produkció irodalmi forgatókönyvére kiírt pályázaton három pályamű lett győztes, ezek alapján profi filmes írhat forgatókönyvet az igazságos királyról. A minisztérium 500-500 ezer forintot fizetett a nyertes pályaművekért. A bíráló bizottság tagja volt Várhegyi Attila, a tárca korábbi politikai államtitkára, André Szőts producer, Sándor Pál rendező, Fonyó Gergely rendező és Giorgio Pressburger, a budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója.

André Szőts a kulturális miniszternek írt levelében többek között arra vár választ, hogy Hunyadi Mátyást esendő emberként vagy idealizált királyként mutassa-e be a film, amely külföldi befektetőt is kaphat. A producer szerint a filmprojekteken nagyot lendítene egy világhírű sztár vagy egy filmforgalmazó cég bevonása.